Få råd til fremtiden

Nogle ønsker at rejse til udlandet, når de bliver pensionister. Andre drømmer om at blive hjemme og nyde kolonihavehuset. Hvad med dig og fremtiden? Får du råd til at leve det liv, du drømmer om som pensionist? Og hvordan?

Mange ser frem til den dag, de skal på pension. Det gælder måske også dig? Det store spørgsmål er, om du kan få det nogenlunde, som du drømmer om, når du bliver pensionist?

Det handler grundlæggende om at få enderne til at mødes – din indkomst skal række til de ting, du gerne vil. I den sammenhæng er din pension vigtig, men du kan også se på, hvilke muligheder du har for at tilpasse dine udgifter, fx ved at betale af på evt. gæld, så du nedbringer dine udgifter, så de ikke er så store, når du når pensionsalderen.

Husk, at når du planlægger dit liv som pensionist, så skal du planlægge til hele livet. Det kan godt være, at du ønsker at rejse i en årrække efter din pensionering, men du skal også have råd til at leve, når du er i 80'erne og måske også i 90'erne, hvis du bliver så gammel - og det er der heldigvis stadig flere og flere, der gør.

10 gode råd om pension

Her får du 10 gode råd, der måske kan hjælpe dig med at få drømmene, forventningerne og de reelle muligheder til at mødes:

  1. Start med at skabe dig et overblik over, hvad du evt. vil få i pension ud over folkepensionen og ATP Livslang Pension. På PensionsInfo.dk, som er et samarbejde mellem pensionskasser, livsforsikringsselskaber, banker, sparekasser og offentlige myndigheder, kan du få et overblik over din pensionsopsparing. Du kan også se, hvor meget du kan forvente at få udbetalt, når du går på pension. Og hvor meget du får udbetalt, hvis du bliver alvorligt syg eller mister arbejdsevnen. Du skal bruge dit MitID til at logge ind på pensionsinfo.dk.

    Besøg PensionsInfo (åbner nyt vindue)
     
  2. Hvis du har plads til det i din økonomi, så begynd at spare op til fremtiden så tidligt som muligt. Jo tidligere, du begynder at spare op til pension, desto større opsparing venter på dig den dag, du går på pension. De penge, du lægger til side i de unge år, når nemlig at blive forrentet i længere tid end de penge, du lægger til side i årene tæt på din pensionsalder. Hvis du kommer sent i gang med at spare op til pension, bør du overveje, om du skal blive længere på arbejdsmarkedet, eller om du har økonomisk råderum til at betale mere til pension.

    Få mere inspiration under temaet Pensionsopsparing - kom godt fra start
     
  3. Husk også at tænke pension, når dit liv ændrer sig. Fx når/hvis du skifter job, mister job, flytter sammen med din partner, bliver gift, bliver skilt eller går på barsel. Hver gang der sker ændringer i dit liv, kan det nemlig være vigtigt at tjekke/justere de forsikringer, som er tilknyttet din pensionsordning. Det kan også være, at du kan få brug for at spare mere op selv.

    Læs mere under temaet Stifter familie
     
  4. Gør dig tanker om, hvor længe du vil/kan fortsætte med at arbejde. Vælger du at fortsætte på arbejdsmarkedet efter din folkepensionsalder, er det en god ide at undersøge, om det er en fordel for dig at udskyde din folkepension og/eller dine udbetalinger fra ATP, så dine udbetalinger gradvist vil blive forhøjet.

    Læs mere om, hvordan du kan udskyde din pension i artiklen Mere i folkepension senere? - Tjek om det er en fordel for dig
     
  5. Vær opmærksom på, at det betyder noget for størrelsen på din pension, om du arbejder på fuld tid eller deltid. 

    Læs mere i artiklen Deltid og pension
     
  6. Tænk på, hvordan du – og måske din partner – ønsker at bo, når du/I trækker jer tilbage. Vil udgifterne til jeres boligønsker passe med det beløb, du/I har til rådighed til den tid. 
     
  7. Overvej, om du og din partner skal oprette en ægtepagt. På den måde kan I på forhånd aftale, hvordan jeres værdier, bl.a. pensionen, skal deles mellem jer, hvis jeres forhold ikke holder. Det er ikke så romantisk en snak, men den er vigtig at tage i en tid, hvor man vil hinandens bedste. Det kan spare jer for eventuelle opslidende konflikter i tilfælde af, at I på et tidspunkt i fremtiden måtte vælge at gå fra hinanden.

    Få styr på regler og muligheder i artiklen Hvad med pensionerne, hvis I en dag bliver skilt?
     
  8. Overvej, om der skal være luft i økonomien til at rejse. 
     
  9. Dan dig et billede af, hvor mange år du kan forvente at skulle leve af pension.

    Se din forventede levealder

    Når du ved, hvor gammel du statistisk set kan blive, så har du måske en idé om, hvor længe dine pensionsopsparinger skal række og kan planlægge ud fra det. Husk, at du får ATP Livslang Pension og folkepension fra den dag, du når din folkepensionsalder og resten af livet.

    Se mere i artiklen Ingen pensionsopsparing?
     
  10. Hold dig løbende opdateret om pension her på pensionforalle.dk, hvor der er masser af viden, tips og inspiration at hente. Tilmelder du dig vores nyhedsbrev får du løbende relevant information om pension .

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra pensionforalle.dk