Tjekliste – til dig der snart går på pension
Er du klar til at tage hul på livet som pensionist? Inden du forlader jobbet for sidste gang, er der meget, du skal tage stilling til. Få overblik over, hvad du skal have styr på.
Tjek...
Tidlig pension
Har man et langt arbejdsliv bag sig, kan du have ret til tidlig pension, af mange bedre kendt som ’Arne-pension’.
Læs om ordningen og se, hvilke betingelser du skal opfylde samt hvornår og hvor, du kan ansøge
Folkepension
Du skal selv sørge for at få søgt folkepension – den udbetales ikke automatisk, når du når pensionsalderen. Hvis du vil være sikker på at få udbetalt din folkepension til tiden, skal du søge senest i den måned, du bliver folkepensionist. Søger du senere kan det have konsekvenser for, hvad du kan få udbetalt med tilbagevirkende kraft. Du kan tidligst søge om folkepension et halvt år før, du når folkepensionsalderen.
Læs om reglerne for udbetaling af folkepension på borger.dk – her kan du også søge om folkepension (Bemærk, at du skal benytte MitID, hvis du vil søge folkepension):
ATP Livslang Pension
Har du flere pensioner – spørg til rækkefølgen
Mange lønmodtagere har sparet op på en arbejdsmarkedspension via deres job. Nogle har derudover også haft økonomisk mulighed for at lægge til side til en privat pension, fx kapitalpension/aldersopsparing, ratepension og/eller livrente. Har du flere opsparinger, er det relevant at overveje i hvilken rækkefælge, de skal udbetales. Spørg dit pengeinstitut, pensionsselskab eller en uafhængig rådgiver til råds.
Få et samlet overblik over dine pensioner på PensionsInfo (bemærk, at du skal benytte MitID for at kunne se dine egne tal):
A-kasse
Du bliver automatisk udmeldt af din a-kasse, når du når pensionsalderen.
Ønsker du fortsat, at være medlem af din a-kasse, efter du er nået folkepensionsalderen, kan du melde din ind som seniormedlem. Seniormedlemmer har adgang til den samme vejledning til jobsøgning som andre medlemmer, men kan ikke modtage dagpenge.
Forskudsregistrering
Skattefri præmie
Nedslag i ejendomsværdiskat
Indefrysning af ejendomsskat som lån
Du har mulighed for at indefryse din ejendomsskat som et lån hos din kommune – uanset din indkomst. Lånet omfatter kun grundskylden. Så du skal fortsat betale for øvrige ydelser som fx renovation og rottebekæmpelse. Få mere at vide på Borgerservice i din kommune eller på deres hjemmeside.
Du kan endvidere søge om boligydelse, se afsnittet 'Sociale ydelser' nedenfor.
Sociale ydelser
Som pensionist har du mulighed for at søge om forskellige økonomiske tillæg og ydelser, der kan dække nogle af dine udgifter til fx husleje, varme, tandpleje og medicin. Måske kan du også få ældrecheck. Det afhænger af din økonomiske situation og din eventuelle ægtefælle/samlevers indkomst.
Læs om dine muligheder for sociale ydelser:
Forsikringer
Gennemgå dine forsikringer og se, hvordan du er dækket som senior. Bemærk, at du som pensionist ofte kan opnå rabatter hos forsikringsselskaberne.
Budget
Når du har fået overblik over, hvor meget du vil få udbetalt i pension og eventuelle sociale ydelser, er det en god ide, at lægge et nyt budget for din privatøkonomi. Nogle faste udgifter bliver enten mindre eller forsvinder, når du går på pension, fx udgifter til a-kasse, fagforening og transport.
Vi anbefaler
Vi håber, at dit tjek har givet dig et overblik, som fjerner eventuelle bekymringer.
Har det vist sig, at der er ting, som du endnu ikke har taget stilling eller ikke har overblik over, anbefaler vi dig, at søge mere viden. Her på pensionforalle.dk har vi samlet viden til livet på pension, som kan give inspiration til, hvordan du kan få opfyldt de ønsker, du har for dit liv som pensionist.
Hent inspiration under temaet På pension
Det er også en god ide at tage en snak med dit pensionsselskab, som vil kunne anvise forskellige muligheder i forhold til, hvordan du får mest ud af din pensionsopsparing.
Find ud af mere
Få inspiration til, hvordan du planlægger dit liv som pensionist, så du ved, hvad du kan glæde dig til, når du forlader arbejdslivet – og hvordan du bedst holder dig sund og rask.