Klatpensioner – Få mest ud af dine mindste pensioner
Har du pensionsopsparinger, du ikke længere betaler til? De kaldes klatpensioner og er ofte værd at samle i én opsparing - men ikke nødvendigvis. Se hvordan - og få fem trin til det rette valg.
Klatpensionerne, typisk mindre opsparinger, som er spredt i forskellige pensionsselskaber, findes der hundredtusindvis af. Det kan fx være en opsparing, man har, fordi man som ung har haft et kortvarigt ufaglært job. Eller fordi man senere i arbejdslivet er flyttet rundt mellem jobs og mellem brancher.
Rigtig mange er slet ikke klar over, at de har klatpensioner stående.
Der kan være god grund til at lægge de mindre pensioner sammen. Det sparer udgifter til administration og baner vej for en samlet højere pension. Men ikke i alle tilfælde…
Jo mindre, jo mere oplagt
Som tommelfingerregel gælder, at jo mindre pensionen er, jo mere oplagt er det at lægge den sammen med en anden pensionsopsparing.
Hold øje med forsikringer og garantier
For rigtig mange kan det betale sig at samle de klatpensioner, der ellers risikerer at stå og svinde ind, fordi omkostningerne til pensionsordningen er større end udbyttet.
Vær dog opmærksom på, at de gamle pensioner kan indeholde fordele, der taler imod, fx en gunstig rentegaranti, en opsparet bonusordning eller en særlig god forsikringsdækning ved sygdom eller tab af arbejdsevne.
Her må fordele og ulemper opvejes nøje, inden du tager stilling til, om det er en bedre forretning at lade klatpensionen stå.
Tjek også tidspunkt for udbetaling
Din pensionsordning kan også byde på muligheden for et tidligere udbetalingstidspunkt, end der er mulighed for ved nyoprettede pensionsordninger. Ligger tidspunktet for oprettelsen af den ordning, du overvejer at flytte, en del år tilbage, kan den indeholde et tilbud om udbetaling allerede fra du fylder 60 år. En rettighed, som du ikke kan være sikker på følger med over i en nyere oprettet pensionsordning.
For nyere pensionsordninger gælder der nemlig andre regler, som betyder, at man tidligst kan få udbetalinger fra sin pensionsordning tre år før ens folkepensionsalder. Da folkepensionsalderen følger den gennemsnitlige leveralder, som er stigende, så betyder det, at ens folkepensionsalder kan været steget og dermed er udbetalingstidspunktet for ens pensionsordning tilsvarende flyttet et stykke længere ud i fremtiden. Spørg derfor dit nuværende pensionsselskab til råds, inden du beslutter dig.