Kvinder sparer op til pension – men ikke så meget som mænd

Påstanden om, at kvinder ikke sparer op til pension, holder ikke. Mens påstanden om at kvinder har en mindre pensionsopsparing, når de når pensionsalderen – selvom de lægger lige så stor en andel af deres løn til side til pension, som mænd gør - holder desværre helt! Det er der flere grunde til - og nogle af dem kan du selv gøre noget ved… Få et par fif med dig her.

Takket være bl.a. arbejdsmarkedspensionerne sparer de erhvervsaktive mænd og kvinder i alderen mellem 30 og 60 år i gennemsnit samme andel af indkomsten op til pension. Det viser en analyse fra ATP (2022). Procentvis indbetaler begge køn mest ind til deres pension i slutningen af 50'erne. 

Mænds pensioner er fortsat størst

Når mændene alligevel ender med at være rigere i alderdommen, skyldes det især, at deres løn i gennemsnit er højere igennem arbejdslivet. I gennemsnit sparer mænd i alderen 30-59 år 61.400 kr. op om året til pension, mens kvindernes opsparing i samme aldersgruppe ligger på 49.900 kr. (2024).

Derfor er kvinders pensioner mindre

Det er ikke kun de lavere lønninger, der er årsag til, at kvinder har mindre at leve af, når de går på pension. For kvinder, som har samme løn som deres mandlige kolleger, oplever oftest også at stå med en mindre pensionsopsparing, når de går på pension. 

Det gør de fordi, kvinder ofte trækker sig tilbage tidligere (og dermed sparer op i færre år), oftere går på deltid (og dermed indbetaler mindre til pensionen), holdere længere barsel (hvilket kan blive dyrt, hvis man ikke får løn under barsel – eller kun får løn i en del af barselsperioden) og, som nævnt ovenfor, lever længere.

Skal kvinder opnå samme levestandard som deres mandlige kolleger med samme løn, når de går på pension, skal de altså som helhed sparer mere op. 

Gør noget ved forskellen! Tjek her ...

Jo tidligere man har en plan for sin pensionsopsparing, jo bedre. Når man sparer op gennem så mange år, som man gør til pension, så kan opsparingen vise sig at blive ens største investering, så den er virkelig værd at holde øje med. 

Men også når det gælder pensionsplanlægningen, ses der typisk en væsentlig forskel mellem mænd og kvinder. Mænd investerer generelt med mere risiko end kvinder, og får derfor oftest et højere afkast, som med renters rente gennem mange år vil føre til større pensionsudbetalinger. 

Kvinders tendens til at være mere forsigtige betyder, at når de skal vælge mellem en opsparing med lav, mellem eller høj risiko hos deres pensionsselskab, så vælger de typisk lav eller middel risiko, mens mænd oftest vælger høj eller ekstra høj, hvis det er en mulighed.

Overvejelser inden du vælger, hvordan din opsparing skal investeres

Vælger du den lave risiko (hvor der investeres mest i obligationer) i alle årene, opnår du sandsynligvis en mere stabil udvikling uden store op- og nedture i opsparingsperioden. Men en lavere risiko kommer med en pris, for selvom der er større udsving i opsparingen undervejs, når du har valgt højere risiko (hvor der investeres mest i aktier), har opsparinger med mange aktier historisk givet et bedre afkast end opsparinger med obligationer. 

Tager du springet og investere med lidt mere risiko, så kan du berolige dig selv med, at de fleste pensionsordninger er indrettet sådan, at risikoen automatisk aftager med alderen, så sandsynligheden vil være mindre for større tab tæt på pensionsalderen.  

Og husk, det er din opsparing, så det er dig, der bestemmer, hvilken investeringsstrategi, der er rigtig i din situation.

Og så lige en råd mere... Mange sparer op på en ratepension, som står til at blive udbetalt over 10 år. Det går dårligt hånd i hånd med kendsgerningen om, at kvinder lever længst. Så hermed også en anbefaling om at overveje, hvorvidt det vil være en god ide at strække udbetalingsperioden over flere år.

Det er derfor vigtigt, at du får talt grundigt med sit pensionsselskab om muligheder og konsekvenser, så du, også som kvinde, får sikret dig bedst muligt økonomisk, til det bliver tid til at nyde livet på pension. 

Kvinder vinder en del af det tabte

En analyse fra ATP viser dog heldigvis, at kvindernes, i kroner og øre, mindre pensionsopsparing langt fra slår fuldt ud igennem, når de bliver pensionister. De vinder noget af det tabte tilbage, fordi folkepensionen er indtægtsreguleret - og dermed bliver kompenseret med højere pensionstillæg og evt. ældrecheck. Hertil kommer, at kvinder i gennemsnit lever næsten tre år længere end mænd og derfor vil modtage folkepension og livsvarige pensioner (hvis de har sådan en pensionsopsparing) i flere år.